Menü
Kosár

Caparol Sylitol Finish 130 - Bázis 1 (fehér) szilikát homlokzatfesték 10l

Caparol Sylitol Finish 130 - Bázis 1 (fehér) szilikát homlokzatfesték 10l
Új
Caparol Sylitol Finish 130 - Bázis 1 (fehér) szilikát homlokzatfesték 10l
57 339 Ft
Nettó ár: 45 149 Ft
Egységár: 5 734 Ft / L
 • Raktáron: Rendelhető (1-4 nap)
 • Cikkszám: 951799
 • Tömeg: 15 kg
 • EAN: 5907591933951
Várható szállítás:
2024-07-22

Alkalmazás

A Sylitol® Finish 130 egy felhasználásra kész káli-vízüveg alapú szilikát homlokzatfesték szerves stabilizátorokkal. A festék nagymértékben diffúzióképes, időjárásnak ellenálló bevonatot képez, nagyon jó fedőképességgel és magas fehérségi fokkal. A hosszú távú színstabilitás érdekében a színezés fénystabil pigmentekkel történik.

Alkalmas új, festetlen ásványi vakolatok, szilárd és kivirágzás mentes természetes kövek, mészhomokkővel burkolt falazatok fedőfestésére, valamint régi hordképes szilikát festékek és vakolatok átfestésére. Összetétele és műszaki jellemzői révén alkalmazható műemlékvédelemi és régi, felújításra szoruló épületek festésére, valamint Sylitol® és Capatect ásványi vakolatok kiegyenlítésére (egalizálására).

Tulajdonságok

 • Időjárásálló, ellenáll a kedvezőtlen időjárási körülményeknek
 • Alkalmazható kiegyenlítő (egalizációs) bevonatként
 • Magas fehérségi fok és színstabilitás
 • Szorpció képes
 • Erősen diffúzióképes
 • Kettős kovásódás (kettős kövesedés)
 • Kvarccal megerősített
 • Nagyon jó tapadás a különböző ásványi felületeken
 • CO2 áteresztő képesség
 • Biocidek nélküli bevonatvédelem

Bázis

Káli-vízüveg szerves adalékanyagokkal

Kiszerelés/csomagolási egység

Vödör
10 liter / 2,5 liter

Színek

A Sylitol® Finish 130 gyárilag vagy Caparol partnereknél ColorExpress színező rendszerrel a használatos Caparol színkártyák által korlátozott mértékben színezhető. Saját színezéssel a fehér bázis Histolith Volltonfarben színező festékkel is színezhető. Saját színezés esetén szükséges a teljes mennyiséget önmagában összekeverni az esetleges színeltérések elkerülése érdekében.

Feldolgozás előtt mindig ellenőrizze a színezett terméket az esetleges színeltérések elkerülése érdekében. Szomszédos, illetve nagy egybefüggő falfelületeken az egységes, homogén megjelenés érdekében mindig ugyanabból a gyártásból (charge) származó színezett festéket használjon.

A ragyogó intenzív színek, mint például sárga, narancs, piros stb. alacsonyabb átlátszatlan (takarás / fedőképesség) tulajdonsággal rendelkeznek. Emiatt célszerű első, alapozó rétegként egy hasonló pasztell színárnyalatot (fehér bázison) alkalmazni, amely egységes homogén felületet eredményez. Előfordulhat, hogy ilyen esetben szükség lehet egy további rétegre.

Színtartóság a német BFS? adatlapja (No. 26) szerint:
Osztály (kötőanyag): B
Csoport (pigmentáció): 1-3 (színárnyalat függvényében)
? Bundesausschuss Farbe und Sachwertschutz: festékekkel és ingatlan védelemmel foglalkozó német bizottság

Fényességi fok

Matt, G3

Tárolás

Hűvös, fagymentes helyen. A már felnyitott vödröket alaposan le kell zárni. Az anyag csak műanyag vödörben tárolható. Felhasználhatósági idő: gyártási időponttól számított legalább 12 hónap.

Műszaki adatok

A DIN EN 1062 szerinti jellemzők:
A színezés kissé megváltoztathatja a termék műszaki paramétereit.

Maximális szemcsenagyság

< 100 µm, S1

Sűrűség

Kb: 1,5 g/cm3

Száraz rétegvastagság

100–200 µm, E3

Vízátbocsátási ellenállás (w érték)

(w-érték): ? 0,1 (0,08) [kg/(m2· h0,5)] (alacsony) W3

Páraátbocsátási ellenállás ( sd -érték )

(sd-érték): < 0,14 (0,02) m (magas), V1

Kiegészítő termék

Sylitol® RapdidGrund 111, Minera Universal

Alkalmas alapfelületek

Az alapfelület legyen stabil, szilárd, száraz valamint tiszta és minden olyan anyagtól mentes, amely csökkenti a megfelelő tapadást. Vegye figyelembe a német VOB C részét, a DIN 18 363 3.1.10. és 3.2.1. pontját.

Alapfelület előkészítése

Új és meglévő sértetlen, többrétegű, ásványi vakolattal rendelkező homlokzati hőszigetelő rendszerek (THR/WDVS/ETICS), mész (PIc) mész-cement (PII) vakolatfelületek, valamint szilikát, Sylitol® és ásványi Capatect vakolatokkal készült felületképzések. Minimális nyomószilárdság DIN EN 998-1 szerint: 1 N / mm2.
A meglévő vakolatot nedves tisztítási eljárással tisztítsa meg. Maximális hőmérséklet nagynyomású vízsugárhoz: 60 °C, nyomás: max. 60 bar.  A felületet hagyjuk alaposan megszáradni, amelyet a meglévő vakolat típusának megfelelően vigyen fel Sylitol® Finish 130-at az alábbiak szerint. A gombákkal és algákkal fertőzött felületet kezelje Capatox-al.

PIc (mész), PII (mész-cement), PIII (cement) habarcs osztály szerinti vakolatok / Minimális nyomószilárdság a DIN EN 998-1 szerint: 1 N / mm2.
Az új vakolatrétegeket megfelelő időjárási viszonyok, 20 °C-on és 65% relatív páratartalom mellett legalább 7 napos száradási időt követően közvetlenül festhetők. Kedvezőtlen időjárási viszonyok mellett a száradási idő meghosszabbodik.
Meglévő, hordképes vakolatok esetében a szennyezett felületet a jogszabályoknak megfelelően kézzel vagy mechanikusan meg kell tisztítani, pl.: vízsugárral vagy homokadalékkal ellátott nagynyomású vízsugárral. A nedves homokkal történő tisztítás csak PII és PIII habarcs osztályba tartozó tömör vakolatokon lehetséges. A gombákkal és algákkal fertőzött felületet a jogszabályoknak megfelelően mossa le, majd az utasításoknak megfelelően kezelje Capatox-al.

Poros, krétásodó vakolatrétegek:
A tapadást csökkentő poros vagy krétásodó réteget Histolith® Fluattal történő fluatáozással távolítsa el, majd a felületet mossa le vízzel.

Zsugorodott vakolatrétegek:
A zsugorodott réteget (amely halványan fénylő megjelenéséről ismerhető fel) Histolith® Fluattal kezelje, majd mossa le vízzel.

Vakolatjavítások:
A nyílt repedések és sérült vakolatfelületek javításakor ügyelni kell arra, hogy a javításhoz használt habarcs megfeleljen az aljzat szilárdságának és szerkezetének. A vakolatjavításhoz különösen alkalmasak a gyárilag előrekevert trassz-mész vagy trassz-cement habarcsok. A javításoknak a festést megelőzően jól meg kell száradniuk és szilárdulniuk. A javított felületet Histolith Fluattal kell kezelni, majd lemosni. Ügyelni kell arra, hogy a fluatozást mindig a javítási területen túl 1-2 ecsetszélességgel is el kell végezni. Nagyobb vakolatjavításoknál mindig a teljes felületet (régi és új vakolat) fluátozza.

Strukturált-, spritz- és sima felületű vakolatok:
Az egységes, homogén színárnyalat elérése érdekében az alapfelületnek egyenletesen nedvszívónak kell lennie. Az időjárásnak kitett szórt és strukturált vakolatok Sylitol® RapidGrund 111-el történő alapozását követően, hengerrel felvitt Minera Universal köztes réteget igényelnek. A javított, enyhén repedezett vakolt felületeken szintén 1 vagy 2 réteg Minera Universal köztes bevonat szükséges.
Sima alapfelületeken a Minera Universalt ajánlott ecsettel, érdes felületeken hengerrel felvinni. Nagyobb felületeken végzett munka során az un csomósodás elkerülése érdekében használjon megfelelő számú munkaerőt és nedves-nedves technikával, egy rétegben, egy munkamenetben vigye fel az anyagot. A színezett anyag esetén az esetleges színeltérések elkerülése érdekében ajánlott a teljes mennyiséget összekeverni.

Régi ásványi bevonatok:
A régi, stabil hordképes vakolatokat száraz vagy nedves technikával tisztítsa meg. A már nem tapadó, elöregedett ásványi vakolatokat, laza málló részeket csiszolással, kaparással vagy marással távolítsa el, majd a teljes felületet öblítse le vízzel. A felületet alapozza Sylitol® RapidGrund 111-gyel.

Régi nem hordképes diszperziós festékbevonatok:
A maradványokat mechanikusan kefével, kaparással vagy magasnyomású vízsugárral a jogszabályi előírásoknak megfelelően távolitsa le, mossa le. A kilúgozott, nem nedvszívó aljzatokat alapozza Minera Universallal, az erősen nedvszívó felületeket Sylitol® RapidGrund 111-gyel. Egalizáló, közbenső réteghez használjon Minera Universalt.

Régi, hordképes matt diszperziós festékbevonatok:
A szennyeződéseket és az enyhe krétásodást magasnyomású vízsugárral a jogszabályi előírásoknak megfelelően távolítsa el, tisztítsa meg.

Porló felületű vakolatok:
Ecsettel vagy kefével tisztítsa meg a felületet, majd vízsugárral öblítse el a jogszabályi előírásoknak megfelelően.

Mészhomok téglafalazatok:
Festésre csak olyan fagyálló burkolótéglák alkalmasak, amelyek nem tartalmaznak duzzadó és elszíneződő adalékanyagokat, mint például homokot és agyagdarabokat. A fugázásnak repedésmentesnek kell lennie és nem tartalmazhat tapadást csökkentő tömítőanyagot vagy hasonló alkotóelemet. A sókivirágzásokat szárazon kefével tisztítsa meg. A meszes, krétásodó felületeket Histolith® Flauttal kezelje, majd mossa le.

Természetes kövek:
A természetes köveknek tömörnek, száraznak és kivirágzástól mentesnek kell lenniük. Az időjárásnak kitett köveket a festés előtt Dupa-Putzfestigerrel erősítse meg. A szennyezett köveket alacsonynyomású vízsugárral a törvényi előírásoknak megfelelően meg kell tisztítani. Az esetleges kőjavításokhoz ne használjon hagyományos vakolóhabarcsokat. A javításokat speciális kőpótló anyagokkal kell elvégezni. A kijavított területeknek alaposan meg kell szilárdulniuk és festés előtt Histolith® Fluattal szakszerűen fluátozza, majd vízzel mossa le.

Átszivárgó nedvesség:
Az alapfelület átszivárgó nedvessége már korai stádiumban tönkreteszi a festékbevonatokat. Tartós hatást csak megfelelő szigeteléssel lehet elérni. Jó és tartós megoldást a felújító vakolatrendszerek, mint például Capatect Sanierputzsystem WTA vagy Histolith® Trass-Sanierputzsystem WTA alkalmazása jelenti. Különösen a régebbi épületszerkezeteknél jótékony hatású az alap és a talaj közötti a párolgási zónák kialakítása, a kavicsból készült vízelvezető réteg feltöltésével.

A felhasználás módja

Ecsettel, hengerrel vagy megfelelő Airless szóróberendezéssel.

Airless alkalmazás:
Szórásszög 50o
Fúvóka méret: 0,023” – 0,027”
Nyomás: 150-180 bar

Airless alkalmazás esetén a festéket alaposan keverje fel és szűrje át. Használatot követően a gépet azonnal tiszta vízzel meg kell tisztítani.

Bevonatrendszer

Enyhén és egyenletesen nedvszívó vakolatokon, mészhomok falazatokon és alapozott alapfelületeken:
Megfelelő előkezelés után vigyen fel egy alapozóréteget Sylitol® Finish 130 alkalmazásával, legfeljebb 10 % Sylitol® RapidGrund 111 keverékkel (1:1 arányban vízzel) hígítva.
Befejező, fedőréteg: Sylitol® Finish 130, max. 3 % Sylitol® RapidGrund 111 keverékkel (1:1 arányban vízzel) hígítva.

Erősen és egyenetlenül nedvszívó vakolatokon és krétásodó vakolatokon:
Megfelelő előkezelés után vigyen fel egy alapozóréteget 2 egységnyi Sylitol® RapidGrund 111 és 1 egységnyi víz keverékével, ecsettel vagy kefével alaposan bedörzsölve az alapfelületbe. Erősen nedvszívó vakolatok esetén 2 rétegben, nedves a nedves technikával alapozzon. Köztes rétegként vigyen fel egy réteg Sylitol® Finish 130-t, legfeljebb 10 % Sylitol® RapidGrund 111 keverékkel (1:1 arányban vízzel) hígítva.
Befejező, fedőréteg: Sylitol® Finish 130, max. 3 % Sylitol® RapidGrund 111 keverékkel (1:1 arányban vízzel) hígítva.

Kiegyenlítő/egalizációs rétegként:
Legkorábban a vakolat 7 napos száradását/megszilárdulását követően (az időjárási viszonyoktól függően) alkalmazható. Szükség esetén hígítsa a Sylitol® Finish 130-t max. 3% Sylitol® RapidGrund 111 keverékkel (1:1 arányban vízzel).
A vakolat színével megegyező színű kiegyenlítő rétegeknél általában elegendő az egy réteg. A vakolat színétől eltérő egalizálás esetén 2 rétegre van szükség, mint alapozó- és fedőréteg. Megjegyzés: Alapesetben a kiegyenlítő/egalizációs rétegre műszaki-funkcionális okokból nincs szükség, mindössze esztétikai-optikai célokat szolgál.

Felhasználás

Kb. 150-250 ml/ m2 /rétegenként, sima alapfelület esetén. Az anyagfelhasználás nagymértékben függ az alapfelület minőségétől és a feldolgozás módjától. A megadott érték tájékoztató jellegű, pontos értéket a helyszínen próbafestéssel kell meghatározni.

Annak érdekében, hogy az alga- és gombaképződés ellen a lehető leghatékonyabb védelmet biztosítsuk két rétegben, összesen 400 ml /m2 anyagigényű bevonatot kell felvinni a felültre, hogy az átlagos rétegvastagság legalább 200 µm legyen. Minden további réteggel a rétegvastagság kb. 100 µm-rel nő, legalább 200 ml/ m2 /réteg fogyasztás mellett. Érdes felületeken a fogyasztás érték ennek megfelelően magasabb.

Feldolgozási feltételek

Az alkalmazás és a száradás során az alapfelület, anyag és a környezet alsó hőmérséklethatára +8 °C.

Száradás/száradási idő

Az egyes rétegek között legalább 12 óra száradási időt kell biztosítani. + 20 °C-nál és egy 65 %-os relatív páratartalom mellett a festett felület 24 óra elteltével esőálló. Alacsonyabb hőmérsékleten és magasabb relatív páratartalomnál a száradási idő arányosan növekszik.

Szerszámok tisztítása

Használatot követően azonnal vízzel. Munkaszünetekben a szerszámokat hagyja a festékben vagy vízben.

Megjegyzés

A HBW 25-ös világossági érték alatti színek nem alkalmasak homlokzati hőszigetelő rendszerek (THR/WDVS/ETICS) festéséhez.

A kiegyenlítő/egalizációs festékbevonat műszakilag nem minősül funkcionális bevonatnak. Kizárólag a színegyenetlenségek megelőzésére szolgál a már meglévő színes vakolatfelületeken.

Ne alkalmazza napsütötte alapfelületeken, valamint erős szél, köd, eső, relatív magas páratartalom és fagyveszélyes időjárási körülmények között. Szükség esetén állványhálóval biztosítsa a felület védelmét. Napsütötte időszakokban javasoljuk, hogy a termék feldolgozása mindig a napsütötte oldalt követve történjen. Figyeljünk az éjszakai fagyokra! Festésre nem megfelelő alapfelületeken nem alkalmazható, mint például: nem megfelelő típusú festékbevonatok, a sókivirágzás jelét mutató aljzatok, műanyagok és fa. Nem alkalmas víznek kitett vízszintes felületekhez. Enyhe lejtésű felületek esetén gondoskodjon a megfelelő vízelvezetésről.

Sötét színárnyalatok esetén a karcolások mechanikai sérüléseket (fényes csikókat) eredményeznek, un. írás-effektet, mely a termék jellemzője. Mindez az összes matt homlokzatfesték termékspecifikus tulajdonsága.

Nedves időjárási viszonyok (eső, köd, harmat) esetén, a hideg felületeken az adalékanyagokból sárgás- átlátszó, enyhén fényes- és ragadós nyomok, felületi effektusok jelentkezhetnek az időjárás által okozott lassú száradás következtében. Az adalékanyagok nyomai vízzel oldhatóak és elegendő vízmennyiség hatására eltűnnek, mint pl. ismétlődő intenzív esőzések. A megszáradt bevonat minőségét mindez nem befolyásolja hátrányosan. Amennyiben a felületet mégis közvetlenül át kell festeni, az adalékanyagok nyomait előzetesen nedvesíteni kell és rövid reakcióidő után teljesen le kell mosni, el kell távolítani. A felületre ezt követően vigyen fel egy további alapozóréteget CapaGrund Universal alapozó használatával. Amennyiben az anyagot megfelelő időjárási viszonyok között alkalmazzák, a lefolyásnyomok nem fordulhatnak elő, nem jelentkezhetnek.

Azon homlokzati felületeket, amelyek különleges tárgyi feltételek mellett vagy természetes időjárási hatások miatt a szokásosnál nagyobb nedvességterhelés éri, fokozottan kitettek a gombásodás és az algásodás veszélyének. Ilyen esetben a teljes értékű felületvédelem nem biztosított.

A felületi javítások nyomait számos tényező befolyásolja melyek a száradást követően is láthatóak maradhatnak. Bővebben lásd a német BFS? 25. számú műszaki adatlap
? Bundesausschuss Farbe und Sachwertschutz: festékekkel és ingatlan védelemmel foglalkozó német bizottság.

A rézionok, amelyek például az ereszcsatornákból vagy a réztetőkből kiömlő esővízben találhatók, barna elszíneződés formájában reagálnak a Sylitol® Finish 130 összetevőivel. Ezért a rézfelületeket megfelelően védeni kell az oxidációtól. Alternatív megoldásként fedőrétegként a Sylitol® NQG homlokzatfesték is használható.

A környezet védelme érdekében gondosan takarja le a festendő felület - különösen az üveg, kerámia, festett felületek, klinker, természetes kő, fém, természetes és pácolt fa - környezetét. A festékfröccsöket azonnal bő vízzel le kell mosni. Erős szél esetén az állványzatra rögzítsen állványhálót.

Sókivirágzással érintett felületek festésekor a bevonat tartós tapadása és a sókivirágzás megszüntetése nem garantált.

A Sylitol® Finish 130 különleges jellemzői miatt más anyagokkal nem keverhető!

 

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Adatvédelmi tájékoztató